Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΗ (ΑΡΧΙΦΟΡΟΕΙΣΠΡΆΚΤΩΡΑ)

Τον καιρό εκείνο, η ΕΕ διοικείτο υπό των Ρωμαίων, όπως σήμερα υπό των Γερμανών και της οποίας η επιρροή απλώνετο εις όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Εις μίαν μικράν επαρχία η οποία ευρίσκετο υπό την επιρροή της και χάριν αυτής , απέλυε εργαζόμενους,παρέλυε το εμπόριο, διέλυε κάθε κοινωνική δομή και κατέλυε βαθμηδόν το σύνταγμα. διορίσθει ως τελώνης (αρχιφοροεισπράκτορας)  ο Στουρναραίος.                   Άνθρωπος ικανός να εφευρίσκει φόρους εν μία νυκτί.Φορολόγησε το πετρέλαιο θέρμανσης σαν να ήτο χρυσός, το πιτόγυρο ως μαύρο χαβιάρι και το εργαστήριο επιδιόρθωσης ενδυμάτων ως οίκο μόδας. Από την άλλη απάλλασσε από φόρους τους μαουνιέρηδες που μετέφεραν το μαύρο χρυσό, όσους τρώγανε μαύρο χαβιάρι στο δείπνο  τους μεγαλοεισαγωγείς  κινέζικων προϊόντων, τους μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής και ποδοσφαιρικής κοινότητας και σωρό άλλων που χαρακτηρίζονται από τον λαό .λαμόγια.
Ολα αυτά τον έκαναν μισητό στο λαό,οι κατάρες που ξεστόμιζαν εναντίων του ήσαν τόσες πολλές  όσοι και οι φόροι, οι φόροι όμως κατά τι υπερίσχυαν. 
Είχε όμως μια επιθυμία, να ίδει τον Ιησού επονομαζόμενο, ο οποίος κήρυττε την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας , όχι όμως της οικογένειας, ενώ του ήταν αδιάφορο ποιος κυβερνάει.
Ηργάζετο βεβαίως πυρετωδώς επί του θέματος. Θεράπευε ασθενείς άνευ ιατρών και κλινικής , αρκούσαν ολίγες λέξεις του δια να μεταμορφωθεί ο αγράμματος σε τέρας μορφώσεως, μεταμόρφωνε σκληρούς εγκληματίες σε χρηστούς πολίτες, έπειθε πλούσιους να μοιράσουν τις περιουσίες τους δια να κληρονομήσουν θέση μετά θάνατον στον παράδεισο.
Φυσικά ολ΄ αυτά σήμαιναν μείωση του φορολογικού πεδίου και από την άλλη ο Στουρναραίος εσκέφτετο και τη μετά θάνατον ζωή , αφού ενδόμυχα αναγνώριζε τις αδικίες που είχε επιβάλει.
Ητο όμως κοντός κι αδύναμος , έτσι του ήταν αδύνατο να πλησιάσει τον Ιησού.
Πληροφορηθείς  όμως το πρόγραμμα του Ιησού, μετέβη λίαν πρωίας κι ανέβηκε πάνω σε συκομουριά. 
Κάποια στιγμή είδε τον Ιησού να πλησιάζει ηγούμενος μεγάλης διαδήλωσης, αποτελούμενη από ανέργους αστέγους ασθενείς, πόρνες και μετανάστες. Μετανόησε βέβαια πως δεν έλαβε τα σχετικά μέτρα δια να ζητήσει απ΄όλο αυτό το πλήθος κάποιον φόρο, ήτο πλέον αργά.
Καθώς όμως ετανύζετο δια να δει τον Ιησού γλίστρησε κι έσκασε ωσάν καρπούζι μπρος τα πόδια του Ιησού, όλοι τότε έσκασαν στους γέλωτες πλην εκείνου. Τότε ήτο που εκέφθει να φορολογήσει τον γέλωτα.
-Τι ζητάς από εμέ  Τελώνη, ρώτησε ο Ιησούς άμα  εκόπασαν  οι γέλωτες
-Τι να πράξω δάσκαλε δια να κληρονομήσω μιαν θέση στον παράδεισο;
-Επέστρεψε όλους τους φόρους που επέβαλες κι οι πύλες του παραδείσου, θα ΄ναι ανοικτές δι εσέ, απήντησε και συνέχισε το δρόμο του.
Ο Στουρναραίος σαν έμεινε μόνος εσκέφθει επί πολύ πριν πάρει την απόφαση του.
Έτσι απεφάσισε να μην επιβάλει κανέναν νέον φόρον εκείνη την ημέρα, την δε εκκλησία να απαλλάξει από κάθε φόρο εις τους αιώνες των αιώνων, σίγουρος ότι μετά θάνατον θα λάβει προνομιούχο οικόπεδο εις τον παράδεισο.
Έκτοτε η εκκλησία μας εορτάζει μετ΄ ευλάβειας την Κυριακή του τελώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου