Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ,ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.

Ο θανάσης είναι ένας ηθοποιός με διαφορετική πορεία μέσα στην κινηματογραφική κωμωδία. Οταν οι άλλοι σαν  φτωχόπαιδα τεμπέλιαζαν στο κρεβάτι τους κι ονειρεύονταν την μεγάλη ευκαιρία, σαλιάριζαν με την σπιτονοικοκυρά τους και προσπαθούσαν να τρυπώσουν κάπου, ο θανάσης έκανε ότι δουλειά του βρισκότανε, εκφράζοντας έτσι τον αυτοδίδακτο μικροεπαγγελματία της δεκαετίας 50-60. Αλωστε κι ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός ,σκηνοθέτης και τεχνικός.
Οταν οι άλλοι γίνανε μεγαλοαστοί, με διπλά βιβλία, τσιλιμπουρδίσματα, κουμ-καν στον κήπο και τα δροσερά κορίτσια της γειτονιάς υστερικές και φαντασμένες κυρίες, ο θανάσης αγωνίζεται απο τα εφτά χαράματα ως τα τα δεκαεφτά μεσάνυχτα και τα φέρνει από ΄δώ  και τα φέρνει απο 'κεί για μια καλλίτερη ζωή.
Δεν έκανε γάμο από συνοικέσιο, δεν κέρδισε λαχείο η κληρονομιά. Το ότι βρήκε τον πλούσιο πατέρα του ήταν εφιάλτης και ο θείος απο την αμερική, ζήτησε πίσω, τα λεφτά που του 'στελνε .
Κι έρχεται ο καιρός που αυτός ο κινηματογράφος υπηρετεί ως κίτς τον τουρισμό της χουντοκρατούμενης ελλάδας. Ο Θανάσης φτιάχνει δυό απο τις κορυφαίες κωμωδίες αυτού του κινηματογράφου, τι έκανες στον πόλεμο θανάση και θανάση πάρε τ'όπλο σου.
Απο τους καλιτέχνες που αντιτάχτηκε στη λαίλαπα του 007 (σύγχρονος αριστοφάνης) με τον καταιγιστικό ήρωα ΘΟΥ-ΒΟΥ.
Και αυτός ο κινηματογράφος φτάνει στο τέρμα του δρόμου, ξεπέφτει στην άθλια βιντεοταινία .Ο δρόμος του θανάση δεν τελειώνει, γίνεται ο θεματοφύλακας  των αξιών της φύσης σε μια ελλάδα που πεθαίνει  και ο θανάσης  ξαναθέτει το αναπάντητο ερώτημα γιατί αδελφός να ντουφεκάει αδελφό.
Ο θανάσης η περίεργη φύση του καθημερινού έλληνα που πάντα εκπλήσει τους διανοούμενους χωρίς να μπορέσουν να την ερμηνεύσουν ( να την τυποποιήσουν)
Ο θανάσης είναι ηθοποιός με Η κεφαλαίο παίζει σκηνές σα να παίζει βωβό κινηματογράφο.
Ο θανάσης περνάει μέσα απο την τζαμαρία, αντιμέτωπος με τον πάγο σαν ταυρομάχος, σε μια σχεδία ταξιδεύει για την αμερική, δοκιμάζεται σκληρά στις πολεμικές τέχνες ως υποψήφιος πράκτορας, παίζει γιαουρτοπόλεμο με τον Φώτη Μεταξόπουλο, νιόπαντρος χαρίζει το παντελόνι του, ο θανάσης που τρέχει δίπλα στη γερμανική μοτοσυκλέτα, ο θανάσης ως ύποπτος τρέχει στο δρόμο ακολουθούμενος απο δεκάδες χαφιέδες της χούντας, Η τραγωδία και η κωμωδία απο τον ίδιο άνθρωπο. Ο Ανθρωπος που δεν πήρε όλα όσα άξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου