Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΩΜΩΔΙΑ, Η ΣΑΤΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΜΙΚΟΣΑΤΙΡΑΚΙΑ

Η καταβολη  της σατιρας= η σάτουρας, απο τα ρωμαικα σατουρναλια, γιορτή κατα την οποία επιτρέποντο τα πάντα και για όλους και η φυσικά ο χλευασμός των ισχυρών  και της εξουσίας.
Κωμωδία= ωδή τών κώμων,διονυσιακή γιορτη, κατα την οποία οι διονυσιαζόμενοι, μεθυσμένοι νυχτοπερπατητές αντάλασαν σεξουαλικά πειράγματα. Κατα τον Αριστοτέλη  στις κώμαις [κωμοπόλεις]  των μεγάρων οι αδικιμένοι τα έψελναν κανονικά σ'αυτούς που τους αδίκησαν.
Διαλέγετε και παίρνετε, το νόστιμο είναι οτι παγκωσμίως επικρατεί η [κωμωδία] κομέντια ντελ άρτε, κομεντί φρανσέζ, σταντ απ κόμεντι, κομέντιαν άρτιστ, εμείς χρησιμοποιούμαι τη λατινικης προέλευσης σάτιρα.
Περί ορίων της σάτιρας= μέχρι τώρα γνωρίζαμε με βεβαιότητα οτι μόνο ένα πράγμα δεν έχει όρια, η βλακεία, τώρα λένε και για τη σάτιρα, σα να λέμε δηλαδή απο 'δω ως την αιωνιότητα. Μπορείς ας πούμε να σατιρίσεις το θεο η το διάβολο, δίχως να κάνεις συμβιβασμό με κανέναν, ε ναι τότε έχεις δίκαιο.
Ο σαρκασμός ως βασικό στοιχείο, απο το [σαρκώ=αναπαράγω σάρκα στην πληγή]. Στάσου μπροστά στον καθρέφτη και σήκωσε το δεξί σου χέρι, το είδωλο σου σίγουρα θα σηκώσει τ' αριστερό. Μούτζωσε το είδωλο σου κάντου μια άσεμνη χειρονομία, θα σου τ'ανταποδώσει στα ίσια με μικρές παραλαγες.Κάλεσε τους φίλους σου και επαναλάβετε τα ίδια όλοι μαζί. Σαρκασμός και αυτοσαρκασμός, γέλιο και πίκρα ταυτόχρονα, αγάπη και αντιπάθεια την ίδια στιγμή. Αυτογνωσία και σεβασμός, αυτά πάν χέρι χέρι. Τώρα γύρνα την πλάτη στον καθρέφτη και επανέλαβε ότι έκαμες πρίν η ζήτησε απο τους φίλους σου να το κάνουν, σίγουρα τ'αποτελέσματα θα'ναι διαφορετικά. Δοκίμασε πάλι απο την αρχή τότε θα ΄καταλάβεις  πως ο κώμικος καλιτέχνης πρώτα την αφεντομουτσουνάρα του πρέπει να διακωμωδεί.
ΣΗΜ.τα στοιχεία είναι απο λεξικό ελευθερουδάκη.
και κάτι που μόλις τώρα μου κατέβηκε.
Δυστηχώς η εξεταστική επιτροπή δεν μπόρεσε του χρυσοφθόρου μιδάκη να καταστείλη τη δύναμη.
διότι αυτός υπάκουσε στην ρήση= εις οιωνός άριστος αγωνίζεσθαι για τη πάρτη σου.
Του εύχωμαι ολόψυχα να καταδικαστεί σ'οτι πιάνει να γίνει χρυσός, δίχως ανασταλτικό χαρακτήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου